HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Részeg netezők

2012.01.01. 23:23 kurucz

A Netidők december 26-ai, kétórás ünnepi adásában lazább, viccesebb témák kerültek terítékre. Én arról beszéltem, szoktak-e a magyarok részegen internetezni. A téma alapjául egy brit felmérés szolgált, amelyre a műsor szerkesztője, Szilágyi Árpád hívta fel a figyelmem. E szerint a szigetországban élők közül sokakkal előfordult már, hogy részegen vásárolt a neten, és ezek az online shoppingolások bizony nem mindig kellően megfontoltak: sokan később megbánják a tranzakciót és akár vissza is küldik a megvásárolt terméket. 

Kihasználva online omnibusz-kutatásunk gyorsaságát és rugalmasságát, feltettem én is néhány kérdést a témában, így most már azt is tudjuk, nálunk hogyan viszonyul egymáshoz az italozás és az internethasználat.
 
Saját bevallása szerint a magyar internetezők egyötödével fordult elő az elmúlt egy évben olyan, hogy komolyabb mennyiségű alkohol elfogyasztása után, akár részegen ült le internetezni – és ilyesmi leginkább a húszas-harmincas éveikben járó férfiakkal fordul elő.
 
A britekkel ellentétben azonban a magyar netezőkre nem jellemző az, hogy kapatos állapotban különböző webshopokban költekeznek, ugyanis a részegen netezők kevesebb mint 3 százaléka vásárolt valamit az interneten. A magyar netpolgár alkohol hatására böngészget, videót néz, zenét hallgat és kommunikál: emailt vagy üzenetet ír, chatel, posztol, fényképet oszt meg és kommentel. Az alkohol feloldja a világhálón amúgy is kisebb gátlásokat is: a részegen netezők közül minden ötödik ismerkedik is ilyenkor, a férfiak jelentős részére pedig az erotikus tartalmak nézegetése is jellemző.
 
Háromból ketten egyébként úgy érzik, ital hatására némileg másképp használják az internetet, minden tizedik megkérdezettnél pedig saját meglátása szerint az alkohol radikális változást okoz. Nyilván ennek is betudható, hogy 18 százalékkal előfordult az elmúlt egy évben, hogy kapatos állapotban valami olyat tett a neten, amit józanul nem tett volna meg.
 
A kutatás még az ünnepek előtt készült. Gyanítom, hogy azóta – főleg az Új Év első óráiban – jónéhányan mentek fel ittasan az internetre, élményt megosztani vagy csak szimplán világgá kürtölni újévi jókívánságaikat.
 
Én viszont most színjózanul kívánok Boldog Új Évet mindenkinek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr403512512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása