HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Tévhitek az online kutatásról: Online kérdőívvel csak internetezői célcsoportok kérdezhetők le

2016.07.06. 17:31 kurucz

Tíz évvel ezelőtt ez az állítás még egyértelműen megállta a helyét, hiszen az alacsony internetpenetráció miatt az online kutatás még nem volt alkalmas arra, hogy eredményeit kiterjesszük általános fogyasztói célcsoportokra. Az internethasználók arányának növekedésével azonban folyamatosan bővült azon szegmensek köre, amelyek esetében az online megkérdezés megbízható alternatívát nyújt.

Természetesen egy internetes kérdőív sosem fogja elérni azokat, akik nem interneteznek, de az adatfelvételek többsége ma már így is megbízhatóan lebonyolítható egy megfelelő online kutatási panelen. Nincs általános szabály arra vonatkozóan, mekkora internetezői arány szükséges egy szegmensen belül ahhoz, hogy bátran nyúljunk az online kutatáshoz, az viszont fontos, hogy a penetráció mellett figyelembe kell venni a az egyes alszegmensek (például életkori csoportok) internethasználata közötti különbségeket, továbbá azt is, a kutatás témája mennyire függ össze az internethasználattal.

Amennyiben valamelyik kritérium nem teljesül, érdemes valamilyen hibrid – az online adatfelvételt offline kérdezéssel kombináló – megoldást választani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr818870850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása