HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Mi lesz 100 év múlva?

2011.10.03. 16:40 kurucz

Szeptember 27-28-án a Cinema City Arénában rendezték meg az hetedik ITBN-t, amelynek nyitányaként a részvevők egy üzenetet hallgathattak meg a jövőből, egész pontosan 2111-ből. Az üzenetet Marcus J. Ranum, neves amerikai biztonsági szakember készítette, természetesen az alapján, amit ő ma, 2011-ben gondol a következő 100 év alakulásáról az informatika és az informatikai biztonság szempontjából. 

Az üzenet lejátszását követően egy félórás kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelynek én magam is résztvevője voltam, és Galántai Zoltán jövőkutató, valamint Kovács Toochi Mihály scifi-író társaságában reflektálhattam az elhangzottakra, a rendezvény főszervezője, Keleti Arthur moderálása mellett.
 
A jövőből jövő, közel negyedórás üzenet rengeteg állítást fogalmazott meg, amelyek egy része teljesen légbőlkapott volt, más része megdöbbentő; ugyanakkor Marcus felvázolt előttünk olyan történéseket is, amelyek bizony egyenes következményei lehetnek a mostani fejlődési irányoknak.
 
A társaságunkban lévő jövőkutató ennek ellenére inkább megmosolyogta az üzenetet. Ő úgy látta, Marcus alapvetően a mai kor problémáit vetítette ki a következő 100 évre, márpedig a jövőt nem igazán lehet így megjósolni, hiszen „mindazok a félelmek, amelyek egy adott korban és egy adott helyen megfogalmazódnak, nem szoktam beteljesülni, viszont cserébe kapunk más félelmeket”. Ha például az 1970-es években készített volna valaki egy ilyen üzenetet, abban ma már valószínűleg vígan utazgatnánk a Naprendszerben, rosszabb esetben dúlna a csillagháború, miközben az internetről szó sem esne benne.
 
Na de visszatérve Marcus víziójára. Ebben komoly szerep jut a – jórészt a SPAM és AntiSPAM technológiák küzdelme nyomán tökéletesedő – mesterséges intelligenciának és az ügynevezett Little Brothernek. 2111-re ugyanis már mindenkinek lesz egy „kis testvére”, vagyis egy olyan eszköz, amelytől nem szabadulhat (talán a testébe lesz építve), és amely folyamatosan megfigyeli, de adott esetben segíti is. Ekkorra az emberek már kivétel nélkül azonosíthatóak lesznek az interneten, minden lépésüket rögzítik majd, sőt ha valami nem jól tesznek, akkor az árgus szemek be is avatkoznak.
 
Nem tudom, hogy valóban ez lesz-e a jövő, de afelől nincs kétségem, hogy technikailag mindezt akár meg is lehet valósítani. És az is biztos, hogy a fejlődés ebbe az irányba mutat: mobillal járunk-kelünk, bankkártyával vásárolunk, sőt a közösségi platformokon önként osztjuk meg életünk pillanatait; egyre nagyobb az az adathalmaz, amely – nem egyszer óvatlan vagy titkolni szándékolt – lépéseinket rögzíti.
 
Számomra az igazi kérdés az, vajon a társadalom el tudja-e fogadni ezt az erős kontrollt. Nos, Marcus videójának ismeretében megkérdeztük a jelenkor magyar internetezőit, mit gondolnak a kérdésről, és a mini felmérés számomra igencsak meglepő eredményeket hozott. A magyar netpolgárok 60 százaléka ugyanis jó dolognak tartaná azt, ha mindenki beazonosítható lenne az interneten, és így tudná azt, hogy adott esetben kivel beszélget, ki kér tőle információt vagy pénzt, de természetesen cserébe róla is tudnák mások, hogy kicsoda. A kulcs persze a mondat második fele, hiszen borítékolható, hogy önmagában a beazonosíthatóságot már nem díjaznák ilyen sokan; a dolog hasznosságának – jelen esetben a kiberbűnözés visszaszorításának – kiemelése azonban képes elmozdítani a mérleg nyelvét.
 
És hogy mennyit számít a csomagolás… A magyar internetezők 40 százaléka azt is jónak tartaná, ha egy mesterséges intelligencia folyamatosan figyelné az emberek tevékenységét az interneten, és beavatkozna, ha társadalmilag nem megfelelő viselkedést észlelne, ami nyilvánvalóan segítene kiszűrni például a terroristák, emberrablók tevékenységét is.
 
Persze egy kérdőív kérdésére könnyebb igennel válaszolni, mint a valóságban elfogadni az azonosítást és a kontrollt. A számok azonban így is meglepőek, és ezek alapján számomra egyáltalán nem tűnik utópisztikusnak a gondolat, hogy a folyamatos technológiai fejlődés, valamint jól felépített PR-kampányok eredményeként a következő század emberei számára ugyanolyan természetes lesz az, hogy minden levegővételük regisztrálva van, mint ahogy számunkra természetes az arctalan és jelentős részben kontroll nélküli világháló. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr263275609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása