HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Újévi fogadalmak

2011.01.20. 16:57 kurucz

Állítólag a fitnesz kluboknak kifejezetten jól megy januárban.  Annak, hogy ebben az időszakban az átlagosnál több vendéggel számolhatnak, alapvetően három oka van. Az egyik, hogy az ünnepek lecsengésével megnő a szabadidő mennyisége, amit a hideg, ködös, korán sötétedős januári időszakban jó ötlet egy edzőteremben tölteni, különösen ha az wellness-szolgáltatásokat is kínál. Másrészt sokan érzik úgy, hogy a karácsonyi-szilveszteri „bűnözést”, vagyis a korlátlan étel- és italfogyasztást muszáj valamivel ellensúlyozniuk; az év végén felszedett kilókat le kell dolgozniuk némi testmozgással. És persze itt van a harmadik indok is: az újévi fogadalom, ami nem ritkán a „jövőre többet sportolok” mondatban testesül meg, és a mínuszok idején szintén a kellemes klímájú fitneszklubok malmára hajtja a vizet.

Bár a látogatószám növekedése automatikus, az élelmesebb sportcentrumok rá is segítenek a jelenségre. Az Oxygen Wellness például éveleji akciót hirdetett: a falakon és a szekrények ajtaján plakát hirdeti, hogy itt a remek alkalom megszabadulni a felesleges kilóktól, és ehhez 12 alkalmas bérlet váltható 10 alkalom áráért.
A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a fitnesz-klubok forgalomnövekedése csak átmeneti állapot: a kezdeti lelkesedés ugyanis rendszerint hamar elszáll; a karácsonyi zabálásért elég vezekelni néhány alkalommal, és az újévi fogadkozók is lassan lemorzsolódnak – így tavasszal már ismét csak a törzsvendégek izzadnak a kondigépeken vagy az aerobic-órákon. Ha úgy vesszük, az Oxygen 12 alkalmas akciója e „szalmaláng-szegmens” tagjait tökéletesen célozza meg, ugyanakkor nem is törekszik arra, hogy hosszabb távon is megtartsa őket.
Az újévi fogadalom forgalomra gyakorolt hatása más iparágakban is megfigyelhető, még ha nem is ugyanilyen előjellel. A dohányiparban például a január tradicionálisan az eladások csökkenését hozza, igaz, ez inkább magyarázható a cigarettakészletek év végi felhalmozásával, semmint azzal, hogy nagy tömegek szoknak le a dohányzásról. Azok pedig egész biztosan kevesen vannak, akiknél az elhatározás elég erős ahhoz, hogy akár középtávon is hatással legyen dohányzási szokásaira – a kereslet visszaesése ugyanis ezen a piacon is csupán átmeneti jelenség.
A hozzáértők szerint egyébként az év eleje nem is igazán alkalmas időpont arra, hogy korábban berögzült szokásainkon, napi rutinjainkon változtassunk. Január az év „legsötétebb” hónapja, az átlagember se fizikailag, se lelkileg nincs ilyenkor túl jó kondícióban, így hát a komoly változtatásra vonatkozó tervek a többségnél eleve kudarcra vannak ítélve.
Az emberek nagy része ennek ellenére úgy gondolja, hogy az évkezdet jó alkalom egy új élet megalapozására. A 18-49 éves lakosság véleményét vizsgáló NRC-felmérés szerint 70 százalék ért egyet ezzel az állítással, sőt a megkérdezettek 12 százaléka szerint január első napja a lehető legjobb alkalom a változtatásra.
Az ötven évnél fiatalabb felnőttek egyharmada egyébként már legalább egyszer tett olyan újévi fogadalmat, amit sikerült betartania, idén azonban csak ötből egy 18-49 éves fogadott meg valamit. A tipikus fogadkozók a húszas éveikben járó budapesti nők; a férfiakra, az idősebbekre, és a kisebb településeken élőkre az átlagosnál kevésbé jellemző az, hogy szilveszterkor ígéreteket tesznek saját maguknak.
A toplistát az életkörülmények megváltoztatására, valamint a fogyókúrára, egészségesebb táplálkozásra vonatkozó fogadalmak vezetik – utóbbi nem meglepő módon főleg a hölgyekre jellemző. A férfiak ezzel szemben a káros szenvedélyek mellőzésével és az aktívabb sportolással kapcsolatos fogadkozás terén (voltak) aktívabbak, bár az ilyen típusú elhatározások már a lista alján kullognak. Összességében a 18-49 évesek csupán 4 százaléka döntötte el, hogy az év elején megszabadul valamilyen egészségromboló szokásától, és csupán 3 százalékuk kötelezte el magát – legalábbis időlegesen – a (több) testmozgás mellett.
Én személy szerint nem tettem semmilyen újévi fogadalmat, azt azonban elhatároztam, hogy 2011-ben bizonyos dolgokat megváltoztatok, illetve másképp csinálok. Terveim szerint az onLime blogra is gyakrabban és az eddigieknél rövidebb posztokat írok majd.
A naptárra és a mostani bejegyzés terjedelmére tekintve nem vagyok benne biztos, hogy ezt a tervemet sikerül(t) megvalósítanom. Na talán majd jövőre…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr292600517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása