HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Karácsonyi toplisták

2011.12.24. 13:00 kurucz

A Karácsonnyal kapcsolatos felmérések  - mint amilyen a Cofidis és az NRC közös kutatása is volt – leginkább az ajándékvásárlásra, az ajándékra elköltött összegre koncentrálnak.

Pedig vannak itt más érdekes kérdések is. Mondjuk az, hogy melyek a legnépszerűbb karácsonyi ételek? Vagy mi a TOP3 karácsonyi dal? És úgy általában mit is jelent számunkra a Karácsony?

Ezt is felmértük a napokban – egy 1000 fős, a 18-49 évesekre reprezentatív mintán.

Mit jelent számunkra a Karácsony?
Csak minden negyedik embernek jelenti Jézus születését – a legtöbben (64%) a szeretet ünnepének tartják, de a megkérdezettek több mint fele számára a családjával töltött időt (is) jelenti, egyharmaduk pedig pihenésként, kikapcsolódásként (is) gondol rá.
Érdekes, hogy az ajándékozás csak 30 százalék számára kapcsolódik szorosan a Karácsony jelentéséhez, az evést-ivást pedig csupán minden ötödik megkérdezett érezte fontosnak megjelölni.

Melyek az ünnep elmaradhatatlan „kellékei”?
A legfontosabb természetesen a karácsonyfa – ötből négyen tartják elmaradhatatlan „kelléknek”. A fáról mindenki gondoskodhat magának, a második legfontosabb – közel 60 százalék által megjelölt – hóesés viszont már nem a mi kezünkben van: nem mindig jön össze a fehér karácsony, noha igény lenne rá.
Az ajándékozás és a szaloncukor is azon elemek közé tartozik, amelyet a többség fontosnak tart; a gyertya, a csillagszóró, az adventi koszorú, a karácsonyi dalok vagy az ajándékot hozó Jézuska viszont már csak tízből három-négy ember számára képezik elmaradhatatlan részét az ünnepnek.
A többi karácsonyi szokás, hagyomány – élükön a mézeskaláccsal és az éjféli misével – pedig még ennél is kevesebb ember számára jelenti fontos részét az ünnepnek.

Melyik a kedvenc karácsonyi dalunk?
A Mennyből az angyal vezeti a hagyományos karácsonyi dalok toplistáját – tíz emberből háromnak ez a kedvence. Második helyen a Kiskarácsony, nagykarácsony áll, amely épphogy csak megelőzi a dobogó harmadik fokára került Csendes éjt – mindkét dalt a megkérdezettek egyötöde választotta. Érdekes egyébként, hogy bár a Mennyből az angyal a legidősebb vizsgált korosztályban (azaz a negyvenesek körében) a legnépszerűbb, a TOP3 sorrendje minden korcsoportban azonos.
A többi karácsonyi dal népszerűsége jóval elmarad a vezető hármasétól: a karácsonyi vásárlás közben lépten-nyomon hallható Jingle Bellst is csupán 5-6 százalék jelölte meg kedvenceként.

Mi lesz a karácsonyi menü?
Bár – ahogy láttuk – az evést-ivást aránylag kevesen azonosítják a Karácsonnyal, az azért leszögezhető, hogy valamilyen tradicionális karácsonyi étel bizony ott gőzölög az ünnepi asztalokon.
A legnépszerűbb eledel a töltött káposzta, ami a megkérdezettek 55 százalékának kerül a tányérjára, de a halfogyasztásban amúgy nem jeleskedő magyarok Karácsony apropóján e téren is megemberelik magukat: halálszlét és rántott halat egyaránt 44-44 százalék fogyaszt ilyenkor. A pulyka ugyanakkor nálunk (még) nem vert gyökeret: mindössze 17 százalék azok aránya, akik ezt is beveszik az ünnepi lakomába.
Ha desszert, akkor természetesen ott van a bejgli, amit a 18-49 évesek csaknem háromnegyede szokott enni, és közel ugyanennyien falatoznak szaloncukrot – egy részük bizonyára a fáról lopkodja le…
A dekorációként szintén használható mézeskalács ezzel szemben csak minden negyedik karácsonyozó számára része a az ünnepi nassolásnak, személyes kedvencem, a mákos guba pedig csak minden hatodik gyomrot boldogítja Karácsony napjaiban.

Ünnepi „kellékekben”, dalokban és ételekben gazdag, Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr383493237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása