HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

A szülőké a felelősség

2009.10.06. 01:11 kurucz

 
Szeptember 28-30 között rendezte meg Balatonalmádiban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az V. Nemzetközi Médiakonferenciát, amelyen ezúttal is részt vettem előadóként, és "Nekik már gyerekjáték" címmel a gyermekek internetezéséről tartottam prezentációt.
 
Előadásom első felében a VMR.kids – már nyilván sokak által ismert – 2008-as adataiból mazsoláztam (a 2009-es felmérést novemberben bonyolítjuk le), bemutatva, hogy mit gondolnak a gyermekek az internetről, illetve mire használják azt. A kicsik ugyebár mesehallgatásra és játékra; az életkor növekedésével azonban a játék – mint elsődleges funkció – mellett egyre nagyobb szerepet kapnak más célok is: úgy mint a kapcsolattartás (e-mailen, MSN-en keresztül), ismerkedés, információszerzés és tanulás, néhányan pedig már saját blogot is írnak.
 
A 15 perces prezentáció második részében egy teljesen friss – tulajdonképpen a konferencia apropóján elvégzett – kutatás adatait ismertettem. Ebben a vizsgálatban a 6-13 évesek szüleit – egész pontosan az édesanyákat – kérdeztük meg arról, mit gondolnak a gyermekek (illetve saját gyermekük) internethasználatáról.

 

A 400 fős kutatás eredményei szerint a szülők többsége nem érzi úgy, hogy csemetéje a kelleténél többet ül az internet előtt – ugyanakkor ennek a kérdésnek a megítélése erősen összefügg a gyermek nemével, illetve életkorával: míg a 10-13 éves fiúk 42, addig a 6-9 éves lányok csupán 8 százaléka szörfözik többet annál, mint amennyi szüleik szerint egészséges lenne.
 
A megkérdezettek szerint az internet egyértelműen segít a gyermekeknek a tanulásban (és csak elenyésző azok száma, akiknek tanulmányi eredménye épp a túlzott internethasználat miatt romlott), ám azok aránya is jelentős, akik szerint gyermekeik más fontos tevékenységek kárára használják a világhálót. Utóbbi jelenség főleg a 10 év felettiek esetében aggasztó: 48 százalékuk kevesebbet olvas, 38 százalékuk kevesebbet sportol a netezés miatt – legalábbis a szülők véleménye szerint.
 
Az anyák többsége természetesen az internet veszélyei miatt is aggódik: háromötödük szerint az online csevegés veszélyes lehet gyermekük számára. 56 százalékuk egyébként általában véve egyetért azzal az állítással, hogy a gyerekek felelőtlenül és elővigyázatlanul használják az internetet, de – és itt az ellenpont – saját gyermekéről már csak 9 százalékuk gondolja ezt.
 
Ezek után természetesen adódik a kérdés: kié a felelősség? Nos, talán meglepő az adat: a kutatásban megkérdezettek 96 százaléka szerint egyértelműen a szülők felelősek gyermekük interneten szerzett élményeiért. A lista második helyén - de a szülők mögött jócskán lemaradva – az internetes tartalmak előállítói állnak, míg az iskola csupán a harmadik számú szereplő ebben a kérdésben.
 
Bár a szülők érzik a veszélyeket és a felelősséget is, úgy tűnik, sokuk ennek ellenére nem igazán korlátozza gyermekük internethasználatát. Bár az alsó tagozatosok 86 százaléka általában csak akkor netezhet, ha valamelyik szülő otthon van, közel 60 százalékuk mégis többnyire egyedül ül a gép előtt – a 10 évnél idősebbek esetében pedig ötből négyen rendszerint otthon is szülői jelenlét nélkül szörföznek a világhálón. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a kisebbek közel 90, a nagyobbak közel 70 százalékánál ellenőrzik, hogy milyen honlapokat látogatnak – és sok gyermek e-mailezésébe is belenéznek szüleik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr921430603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása