HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Ahol az előny megsokszorozódik

2011.04.07. 11:36 kurucz

A Research World márciusi számában Earl L. Taylor az MSI-tól röviden ismertet egy vizsgálatot, amely során egy, a Twitterhez hasonló koreai mikroblog 260 olyan felhasználóját figyelték meg, akik PC-ről és mobiltelefonról egyaránt használták a szolgáltatást.

A megfigyelés – egyebek mellett – arra irányult, hogy a felhasználók ráklikkeltek-e az egyes posztora, és ezt mennyire befolyásolta az, hogy az adott bejegyzés hányadik helyen szerepelt a júzer által látott listában.
Az eredmény igen tanulságos. A kutatók azt találták, hogy ha egy poszt egy hellyel előrébb került a listában, az átlagosan 26 százalékkal növelte a kattintás valószínűségét akkor, ha a netező PC-n olvasta a blogot, és 36 százalékkal akkor, ha mobiltelefonon böngészett. Vagyis mobiltelefonon történő internetezés esetén a listában elfoglalt pozíció mérhetően nagyobb szerepet játszott.
A jelenség a mobiltelefon kisebb kijelzőjével magyarázható. A képernyőn történő görgetés vagy különösen az új oldalak megnyitása egyfajta „kognitív erőfeszítést” igényel a felhasználótól, és minél többször van ilyesmire szükség, annál magasabb a keresés „költsége”. Egy találati lista 30. helyezettje esetében ez a keresési költség lényegesen magasabb egy kisméretű mobilkijelzőn, mint egy 20 colos monitoron, és ezzel párhuzamosan a lista élén álló előnye is sokkal nagyobb.
A keresők találati listájában (vagy egyéb listákban) elért helyezés eddig is kiemelt fontossággal bírt, és úgy tűnik, azzal, hogy a mobileszközök egyre nagyobb szerepet töltenek be az internethasználatban, a jó helyezés még inkább versenyelőnnyé válik.
Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy a mobiltelefonon történő internetezésben relatíve nagyobb szerep jut a gyors és sürgős információszerzésnek (például egy termékkel kapcsolatban), akkor könnyen belátható, hogy a webes megjelenések optimalizálásakor egyre inkább figyelembe kell venni a kis kijelzőből adódó sajátosságokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr312806829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása