HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Hiszünk-e a homeopátiában?

2011.02.07. 18:04 kurucz


A hétvége kis színes híre, hogy leleplezték a homeopatákat. A Szkeptikus Társaság Vágó István vezetésével túladagolta magát egy bizonyos homeopátiás szerrel, ezzel bizonyítva, amit igazából eddig sem tagadott senki: vagyis hogy ezek a (gyógy)szerek valójában nem tartalmaznak tényleges hatóanyagot.
Én különösebben nem hiszek a homeopátiában, de nem is vagyok ellene; ha egy gyógymód csak az esetek néhány százalékában hatásos, szerintem már akkor is van létjogosultsága – és ez esetben az is mellékes, hogy az összetevők, a készítménybe rejtett pozitív energiák és egyéb misztikus dolgok, avagy a gyógyhatásba vetett hit miatt működik-e a dolog.
Teljesen véletlen, de épp az év végén végeztünk egy felmérést, amely a különböző alternatív gyógymódok elfogadottságát is vizsgálta. E szerint a 18-49 éves magyar lakosság 17 százaléka hisz teljes mértékben a homeopátiában, további 34 százalék pedig inkább hisz benne; vagyis nagyjából minden második ötven év alatti felnőttnek pozitív az attitűdje a szkeptikusok által támadott gyógymóddal szemben. Ez mindenképpen magas arány, még akkor is, ha úgy tűnik, általában véve is hajlamosak vagyunk hinni az alternatív orvoslásban: az akupunktúra pozitív hatásaiban például közel 60 százalék hisz, akárcsak a csontkovácsok gyógyító erejében.
A női magazinok és honlapok tematikáját ismerve nem meglepő, hogy a hölgyek nyitottabbak a homeopátia felé, mint a férfiak, de megfigyelhető az is, hogy az életkor növekedésével párhuzamosan nő a természetgyógyászattal rokonszenvezők aránya. Így a legszkeptikusabbak a huszonéves férfiak, a legnyitottabbak pedig a negyvenes nők, legalábbis a 18-49 éves korosztályon belül.
Ha a megrögzött szkeptikusok esetleg abban bíznak, hogy az iskolázottság mértékével együtt a csökken a homeopátiában hívők aránya, csalódniuk kell: a diplomások körében ugyanis másfélszer olyan gyakori, hogy valaki pozitívan vélekedik a gyógymódról, mint az érettségivel sem rendelkezők körében.
A kérdés persze az, hogy változtat-e ezeken az arányokon a szkeptikusok vasárnapi akciója? Nos, meggyőződésem, hogy igen: valamilyen hatása egészen biztosan volt (vagy lesz) a kamerák előtti tömeges túladagolásnak.
Egyrészt lehetett egy komoly tájékoztató szerepe, hiszen bár kutatásunkban csak minden nyolcadik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri a homeopátiát, bizonyosra vehető, hogy ennél jóval többen vannak, akik hiányos ismeretekkel rendelkeznek (vagy rendelkeztek eddig) erről a gyógymódról.
Másrészt a felmérések rendre azt mutatják, hogy Vágó István az egyik leghitelesebb magyar közéleti személyiség, akinek a véleménye – legyen az valami mellett vagy akár ellen – az átlagosnál többet nyomhat a latban. Így az, hogy arcát adta az ellenakcióhoz, a másik oldalra mozdíthatja azokat, akik eddig inkább (de nem teljes mértékben) hittek a módszerben, és megingathatja azokat is, akiknek eddig meggyőződése volt, hogy a kis golyók valóban hatásosak a legkülönfélébb egészségügyi problémák esetén.
Ugyanakkor viszont tudjuk, hogy a negatív reklám is reklám. A gyógymód elhiteltelenítését célzó performansz, és a körülötte kialakult polémia akár még hozhat is a homeopátia konyhájára.
A tényleges hatást persze csak egy újabb felmérésből ismerhetjük meg.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr372644860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grimbusz 2011.02.08. 15:33:26

Egy gyogykeszitmeny hatasossaganal talan nem ilyen kutatasi adatokat kene felsorolni. Szerintem legalabbis nem szerencses.
Szoval ha par szazalekban mar hatasos, akkor van letjogosultsaga? Hm... Akkor az ervagasnak, raolvasasnak is? Hogy az imat mar ne is emlitsem, emrt a vegen valakinek a vallasi erzekenysegebe taposok.
A gond szerintem valahol ott van, hogy ezekhez a szerekhez az OGYI a nevet adja, es gyogyszerkent vannak regisztralva, ami nonszensz.

A kutatasrol pedig: Igen, tudjuk, hogy az emberek neha furcsak. Dehat ezert szepek, mindenesetre nem biztos, hogy mindenhez ertenek.

kurucz · http://onlime.blog.hu 2011.02.08. 15:55:28

Igen, szerintem ha valami az emberek akár egy kis részénél is hatásos, és a többieknek sem árt, akkor annak van létjogosultsága, de legalábbis nem tiltakoznék ellene. Persze ez az én magánvéleményem, és semmi köze a kutatási eredményekhez.

Ami viszont a kutatást illeti. Ahogy írtam is, ez nem egy homeopátiáról (még csak nem is az alternatív orvoslásról) szóló kutatás volt, csupán egyetlen kérdés egy nagyobb kérdőívben, amely ez egyes gyógymódok iránti attitűdöt vizsgálta.

Az eredmény nyilván semmilyen összefüggést nem mutat azzal, hogy ezek a módszerek valóban hatásosak-e vagy sem. De azt jelzi, hogy mit gondolunk, miben hiszünk általában.

És igen, az eredmények azt mutatják, hogy többen vannak, akik inkább elfogadják például a homeopátia hatásosságát, mint azok, akik kétségbe vonják. Ez a hit persze sokmindenből táplálkozhat: pozitív tapasztaltokból éppúgy, mint félinformációkból vagy akár a teljes tájékozatlanságból.

rubex 2011.02.09. 16:45:38

Szerintem ezzel a demonstrációval csak azt bizonyították, hogy nincs mellékhatása - főleg, ha nem úgy veszik be - a homeopátiás szereknek, mint a gyógyszereknek. Ez csupán egy PR kampány volt, találjátok ki kiknek a javára; valszeg nem kevés pénzért.

reservoir 2011.02.15. 09:22:35

"Vágó István az egyik leghitelesebb magyar közéleti személyiség"

Muhahahaha
süti beállítások módosítása