HTML

Kurucz Imre

piackutatási és marketing tanácsadó, az NRC kutatási igazgatója

Mesterséges intelligenciával a SPAM-frász ellen?

2011.10.07. 14:22 kurucz

Marcus Ranum szerint a kéretlen e-mailek egyre nagyobb problémát jelentenek majd a jövőben, sőt a SPAM, illetve AntiSPAM technológiák folyamatos harca komoly szerepet kap majd a mesterséges intelligencia fejlődésében. 

Én a tegnapi napon pontosan 57 levelet kaptam a postafiókomba, és bár ezek egy része hírlevél vagy reklámlevél volt, mindössze kettő esett a SPAM kategóriába. Persze ez a kettő is lehet sok, pláne ha külön védelem gondoskodik a levélszemét kiszűréséről.
Mindenesetre az NRC kutatási eredményei azt mutatják, hogy az átlag internetezőnek bizony tudnak kellemetlenséget okozni a SPAM-ek, és nem csak azért, mert eláraszthatják a postafiókot.
 
A felnőtt hazai netpolgárok több mint fele érzi úgy, hogy folyamatosan nő a kéretlen e-mailek száma, 30 százalék pedig jelentősnek is érzékeli a növekedést. Mindez azért aggasztó, ugyanis a megkérdezettek 30 százaléka azt állítja, hogy nem mindig könnyű eldönteni egy-egy e-mailről, hogy SPAM-e vagy sem; ráadásul a netezők egyharmada vált már áldozatává ilyen levélnek – ha máshogy nem, egy izgalmas kis vírus elszabadításával –, 16 százalék pedig az utóbbi egy évben is belefutott a késbe.
 
Az adatok szerint a nők jobban ki vannak szolgáltatva a SPAM-eknek, mint a férfiak, és az idősebbeknek is több gondot okoznak, mint a fiatalabb generációnak. Míg például a harminc alatti férfiak 84 százaléka úgy gondolja, könnyű eldönteni egy levélről, hogy SPAM-e vagy sem, és csak 8 százalékuk dőlt be ilyen levélnek az elmúlt egy évben, addig az ötven feletti hölgyek esetében csak 55 százalék érzi magát magabiztosnak, és 22 százalékuknak származott belőle a közelmúltban valamilyen kellemetlensége.
 
És hogy mennyire elegük van az internetezőknek a kéretlen, megtévesztő üzenetekből, azt jól mutatja, hogy minden második megkérdezett hajlandó lenne elfogadni egy olyan szűrőeszközt, amely eldönti, hogy melyik e-mail érdekes és értékes, és csak ezeket engedi be a postafiókjába, a többit pedig automatikusan jelenti egy központi számítógépnek az interneten.
 
Persze azok, akiknek már volt kellemetlen tapasztalatuk, nyitottabbak egy ilyen automatikus – és a címzettek szabadságát tulajdonképpen korlátozó – szűrésre, mint azok, akik nem érzik magukat kiszolgáltatva a kéretlen leveleknek. Utóbbiaknak mindössze 38 százaléka bízná beérkező levelei sorsát egy ilyen automatizmusra, míg azok körében, akik az elmúlt egy évben bedőltek SPAM-nek, 63 százalék az elfogadók aránya.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlime.blog.hu/api/trackback/id/tr673285282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borges 2011.10.07. 16:22:17

Minden kedves spam elszenvedőnek ajánlom melegen, hogy használjon gmailt.
Inbuilt nospam funkció. :)
süti beállítások módosítása